Slimme sluisdeuren helpen trekvissen

Informatiepaneel Robbengatsluis

Op naar Drenthe om te paaien 

De Robbengatsluis verbindt de Waddenzee met het Lauwersmeer. In 1969 werd de Lauwerszee afgesloten. Vanaf toen konden vissen alleen in en uit zwemmen als de sluisdeuren open waren om schepen door te laten. In 2020 zijn de oude houten deuren vervangen door stalen deuren. Een verbetering voor de scheepvaart maar ook voor de vissen! Vooral voor trekvissen, die behalve zout – ook zoet water nodig hebben. Zij hebben nu weer toegang tot de beken om zich voort te planten. Beken die in Drenthe ontspringen en in Groningen in de zee uitstromen. 

Visualisatie werking sluisdeuren

Buro NIV realiseerde een informatiepaneel en plaatste het naast de sluis. Het informatiemeubel bestaat uit een thermisch verzinkt stalen frame genoteerd tussen eikenhouten palen, welke voorzien zijn van thermisch verzinkte elementen. Stalen trekvissen (stekelbaars, zeeforel en paling) sieren de houten palen. Het informatiepaneel legt in woord en beeld uit wat het belang is van de aanpassingen aan de sluisdeuren voor vismigratie. Een ‘artist impression’ visualiseert de werking van de vispassage.

Het project maakt onderdeel uit van het project ‘Vissen voor Verbinding’, waar we al eerder een serie educatieve leskarren ontwikkelden. Lees meer >>

Meer weten? Neem contact op