Hoe zuiveren we ons vuile water?

Uitkijkpunt rioolwaterzuivering Hengelo

Uitkijkpunt met educatieve functie

Waterschap Vechtstromen heeft een herinrichting uitgevoerd bij de rioolwaterzuivering Hengelo. Hierbij werd een waterbergingsgebied verbeterd, waarbij een beek meer ruimte kreeg voor water en natuur. De beek werd tevens vispasseerbaar gemaakt. Door de aanleg van een fietssnelweg zal er meer publiek langs deze locatie komen (recreatie en forensenverkeer). De grond die vrij kwam bij het grondverzet werd verwerkt tot een 12 meter hoge uitzichtheuvel met kansen voor de communicatieve en educatieve doelstellingen van het waterschap.

Leren over water en waterzuivering

De uitzichtheuvel zal worden opgenomen in een rondleidingstraject van de rioolwaterzuivering Hengelo, met schoolklassen en volwassenen als primaire doelgroep. Daarnaast zal de heuvel een plek zijn waar gezinnen
(ouders met kinderen tussen 6 en 14 jaar) zullen komen om enerzijds van het uitzicht te genieten en daarnaast te leren over het water en de rioolwaterzuivering.

Oplossing

Buro NIV ontwikkelde een grote ovalen informatietafel (450 x 160 cm) voor het nieuwe uitkijkpunt. In het midden van de tafel is een stalen windwijzer met de lokale NAP-hoogte geplaatst. In het tafelblad zijn twee grote informatiepanelen met infographics verwerkt. Bezoekers krijgen zo een inkijkje in het werk van het waterschap, met als kerntaken het zuiveren van afvalwater van bedrijven en huishoudens in de ‘waterketen’ en het beheren van grond- en oppervlaktewater in het ‘watersysteem’.

De informatiepanelen zijn zeer rijk geïllustreerd en geven een ‘vogelvluchtperspectief’ van de omgeving, met daarin geplaatst gebouwen en objecten in 3D. Het waterzuiveringsproces is in een aantal belangrijke stappen gevisualiseerd. Met de app Layar kunnen video’s, audiofragmenten en social media koppelingen met de smartphone worden opgeroepen. Dit leidt tot een inhoudelijke verdieping op het werk van het waterschap.

Buro NIV verzorgde de conceptontwikkeling, tekstcreatie, illustratie, grafisch ontwerp, editing van video en audio, productie, transport en plaatsing.

Meer weten? Neem contact op