Werken en leven op een landgoed rond 1900

Audiomeubel en infopanelen Velhorst

Cultuurhistorische reis

Velhorst is een oud landgoed met een rijke geschiedenis. Rond 1900 vormde het een geheel van gebouwen, akkers, weides en bomen. Het landgoed was bijna helemaal zelfvoorzienend. Boeren, jagers, dienstbodes en tuinpersoneel hielpen de jonker met het dagelijks beheer. De moestuin, boomgaard, boerderijen en akkers zijn nog steeds in gebruik!

Verhaaltjes over het vroegere leven

Buro NIV maakte dit fraaie landgoed beleefbaar door een interactief audiomeubel te ontwerpen. Audioknoppen op een lessenaarspaneel – met artist-impression van het historische landgoed – laten sfeervolle verhaaltjes horen over het historisch gebruik en het leven. De bezoeker wekt zelf energie op door op een pedaal te pompen.

Informatie en beleving

Kleine informatiepanelen geven verder uitleg over de cultuurhistorie: van De Broeihof met druivenkas en ‘koude bakken’, de bongerd met bijzondere fruitrassen, de tuinmanswoning, de theekoepel tot eeuwenoude akkers. De audiofragmenten, in combinatie met het lezen van de infopanelen en een wandeling over het landgoed, zorgen voor een korte reis door de tijd!

Luisteren naar een verhaaltje

  1. Welkom bij boerderij Kloeckhorst
  2. Berkelzompen

TIP Maak een wandeling naar Almen bezoek uitspanning De Hoofdige Boer. Buro NIV heeft een placemat gemaakt die de bezoeker kennis laten maken met De Graafschap en landgoed De Velhorst in het bijzonder!

Klant aan het woord

“Voor een project waarbij waarden van landgoed Velhorst (bij Almen) werden hersteld, is Oscar betrokken om de plannen voor informatie om te zetten naar aantrekkelijke displays. Mede door zijn input, meedenken en kordate optreden waren we binnen korte tijd trotse eigenaar van een leuke, passende geluidszuil met prachtige verhalen over het landgoed en een bijzondere artistieke impressie van de historie van het landgoed.

Door goede verdieping in het onderwerp en de overduidelijke affiniteit met zowel zijn werkgebied als dat van Natuurmonumenten is er iets moois ontstaan waar velen van kunnen genieten. De vernieuwingen werden vervolgens direct vermeld op een placemat van een nabij gelegen horeca, zodat ook deze bezoekers naar landgoed Velhorst worden verwezen.
Anouk Ballot, medewerker Communicatie De Graafschap, Natuurmonumenten

Meer weten? Neem contact op