Castellum Flevum: beleef de Romeinen bij Velsen!

Buitencommunicatie wandelroute met audiotour

Wandelen langs Romeins havenfort

Het Oer-IJ, een oude noordelijke aftakking van de Rijn, is minder bekend dan het IJ. Duizenden jaren geleden stroomde het via de Vechtstreek naar de Noordzee bij Castricum. Het Noordzeekanaal werd in de 19e eeuw gegraven in de Oer-IJ-bedding. De Romeinen arriveerden zo’n 2.000 jaar geleden via het Oer-IJ en bouwden een havenfort bij de huidige Wijkertunnel. De Friezen waren bekend met het gebied en werkten samen met de Romeinen. In 28 na Chr. was er een Friese opstand, maar de Romeinen keerden later terug en bouwden een groter fort bij de Velsertunnel. Maar rond 47 n. Chr. zagen de Romeinen af van verdere pogingen tot onderwerping van het Friese gebied. Ze trokken zich definitief terug achter de Oude Rijn. De forten vormen de noordelijkst gelegen vestingen van Romeinen in Nederland.

Een duik in de geschiedenis …

Het verhaal van de Romeinse routes kan met een boeiende audiotour beleeft worden! Een kort ‘Rondje Castellum’ neemt je mee op een toegankelijke route naar de historische locatie waar ooit het havenfort aan het Oer-IJ stond. De langere ‘Batoroute’ voert eveneens langs de plek van het havenfort en biedt onderweg tien luisterpunten. Hier hoor je verhalen van legionair Bato over de vroegere en hedendaagse omgeving, opgravingen, de Friese Opstand en een brug over het Oer-IJ. Scan de QR-codes op de markeerpaaltjes en duik in de geschiedenis van het legerkamp.

Cortenstalen frames en Romeinen

Buro NIV kreeg de opdracht om voor dit project 2 informatiemeubels te ontwerpen en de realisatie te verzorgen. Twee manshoge stalen Romeinen maken van het informatiemeubel ware ‘eyecatchers’. Het ene meubel toont een startpaneel dat deel uitmaakt van enkele gemarkeerde rondwandelingen van het wandelnetwerk Midden-Kennemerland, dat ruim 200 kilometer aan paden omvat. Het andere paneel is een zogenaamd ‘doorkijkpaneel’, waarbij een ‘artist impression’ van de historische situatie in het landschap geprojecteerd wordt. We verzorgen ook bordjes met QR-codes voor de uitgezette audiotour en stickers om de routes op diverse routemarkeringen te accentueren.

Meer weten? Neem contact op