Een woeste schoonheid

Natuurontdekkingsgids Planken Wambuis

Planken Wambuis, een woeste schoonheid

Heide, stuifzand, voormalige landbouwgronden en bossen wisselen elkaar af op Planken Wambuis. Het gebied is hierdoor rijk aan bijzondere planten- en diersoorten. Er leven reptielen en edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen vinden er rust. De graasweiden kennen een uitbundige flora. Insecten en vlinders vinden hier hun voedsel.

Belevingsgids voor vakantiewoning

De Buitenleven vakantiewoning Nieuw Reemst van Natuurmonumenten staat op een historische plek. Al in de zestiende eeuw vestigden zich hier boeren. Op de arme grond probeerden ze met hard werken een bestaan op te bouwen. Op de omliggende akkertjes verbouwden ze boekweit en rogge. Het vee graasde overdag op de omliggende heidevelden. Nu is het een heerlijke vakantieplek, omringd door eeuwenoude eiken. In de directe omgeving wonen konijnen, dassen en reeën. In het voorjaar broeden er veel soorten vogels in de bosrand. Planken Wambuis is op allerlei manieren te ontdekken en tebeleven. Fietspaden sluiten aan op een fietsknoop-puntennetwerk en er zijn diverse wandelroutes met toegankelijke uitzichtpunten.

Gidsje voor buiten of binnen

Buro NIV bedacht een concept voor een handzaam natuurbelevingsgidsje en zorgde voor de teksten, beeldselectie en de projectcoördinatie. In het gidsje staat veel informatie over de ontstaansgeschiedenis van het landschap van Planken Wambuis en de dieren en planten die er leven. Het staat boordevol met belevingstips en hoogtepunten, gerangschikt naar de maand van het verblijf in de vakantiewoning. Inhoudelijke thema’s over reptielen, wilde zwijnen, begrazing, edelherten, cultuurhistorie en diersporen worden overzichtelijk uitgelicht. Uiteraard is er een overzichtskaartje met wandelroutes opgenomen.

Klant aan het woord

Met Buro NIV werken we graag samen. Zo heeft Oscar op een prima wijze een prachtig gidsje verzorgd dat we met plezier onze huurders van de vakantiewoning te Nieuwe Reemst cadeau doen. In deze gids vinden onze bezoekers waar er wat te beleven is in Planken Wambuis. En dat is veel. Oscar heeft een grote kennis van natuur, kan goed communiceren en vormgeven. Dat maakt hem tot een prima partner in dit soort projecten.”
Machiel Bosch, projectleider Overijssel/Flevoland Natuurmonumenten

Meer weten? Neem contact op