Kunstwerk herinnert aan neergestort verkenningsvliegtuig

Herdenkingsmonument WOII

Neergestort verkenningsvliegtuig

Op 20 april 1943 stortte in Smeerling om 02.13 uur een Engelse verkenningsvliegtuig neer, een Mosquito DZ 755 Nightflyer II. Het onbewapende vliegtuig hoorde bij het 151e squadron en steeg op vanaf het vliegveld Wittering in Kent. Het doel van de twee bemanningsleden – piloot David Allistair Sparrow (21) en navigator Victor Gordon Brown (22) – was de omgeving van Bremen en Hamburg te verkennen. Dit om doelwitten, zoals treinen, in kaart te brengen voor hun collega’s in de bommenwerpers.

De vlucht over de Noordzee en Nederland verliep zonder problemen, maar boven Aschendorf ging het mis. Het vliegtuig werd door de zoeklichten ontdekt en vervolgens beschoten door afweergeschut. Het toestel, waarvan de romp voor een groot gedeelte uit hout bestond, vloog in brand. Als een brandende fakkel vloog het vliegtuig over Rhede, Veelerveen en De Weite. In Smeerling raasde het door de boomtoppen bij een boerderij. Brokstukken vlogen in het rond en een van de twee Rolls Royce Merlin 21-motoren komt met een klap op de grond terecht. De romp van het vliegtuig komt verderop in een veld terecht. De twee bemanningsleden vonden daar de dood. Ze werden op de Algemene Begraafplaats in Onstwedde begraven.

Kunstwerk van corten staal

Buro NIV verzorgde het ruimtelijk ontwerp, productie(-begeleiding), transport en plaatsing van het monument. Het ontwerp van corten staal en RVS laat een beschadigde vliegtuigvleugel zien met propeller met twee bladen.

Meer weten? Neem contact op