Zicht over duinen en polderland

Kompasrozen uitkijktoren Papenberg

Uitkijken over uitgestrekt duinlandschap

Op het hoogste punt van Castricum pronkt een zeven meter hoge uitkijktoren. Een echte ‘landmark’ en een aanwinst voor bezoekers van de duinnatuur. Wie op de top van de uitkijktoren staat, ziet neer op een gezond duinlandschap met eeuwenoude historie. Denk aan de Slag bij Castricum of aan het Oer-IJ dat hier ooit stroomde. De constructie van staal heeft twee kijkrichtingen, naar het oosten met uitzicht op Castricum en naar duinen en zee in het westen.

Waterleiding en duinen als inspiratiebron

De opvallende vormgeving is naar ontwerp van adviesbureau Eelerwoude en het buizenframe verwijst naar waterleidingen. Voor de golvende beweging van het loopdeel ‘de golf’ stonden de duinen zelf centraal. De golvende dynamiek van zand, water en wind. De toren zal met een natuurlijke roestbruine kleur opgaan in het landschap. Een duurzame toren die lang mee gaat, opvalt en tegelijkertijd in het landschap past.

Bur0 NIV verzorgde het ontwerp van twee windrozen die naar ijkpunten in het landschap verwijzen. En constructie van RVS en cortenstaal die past bij het ontwerp van de toren. Onderaan de trap staat een informatiepaneel dat informatie geeft over de duinnatuur en geschiedenis van het gebied. Buro NIV verzorgde hiervoor het ontwerp en de productie.

Meer weten? Neem contact op