De Wieden vanuit vogelperspectief

Informatieve aankleding watertoren

Uitkijktoren

De watertoren van Sint-Jansklooster is in de vorige eeuw gebruikt als drinkwateropslag en waterdrukregelaar. Moderne technieken maakten dit overbodig. Sinds 2014 is de oude toren een uitkijktoren. Bovenin de oude watertoren van Sint-Jansklooster is bij helder weer zicht tot aan de horizon. Je herkent omliggende steden, dorpen en buurtschappen en ontdekt Nationaal Park Weerribben-Wieden vanuit vogelperspectief. Het idee om de toren te transformeren naar een uitkijktoren is een gezamenlijk initiatief van BOEi, Natuurmonumenten en de voormalige eigenaar Vitens.

Beleving van een watertoren en De Wieden

Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter. Daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over de prachtige natuur van De Wieden. Samen met De Weerribben is dit het grootste laagveengebied van West-Europa. Dit fascinerende doolhof van hooi- en rietland, plassen en moerassen is gevormd door turfstekers, vaarboeren, vissers, kooikers en rietsnijders. Beklim de 200 traptreden en geniet van een grandioos uitzicht!

Spectaculaire reis naar boven

De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Een deel van de ‘deksel’ van het watervat is verwijderd om een bordes te creëren voor bezoekers. Ook zijn er vier grote vensters gerealiseerd voor een geweldig uitzicht over natuurgebied De Wieden.

Toegankelijk voor een breed publiek

Buro NIV verzorgde naast het ontwikkelen van het totale concept van de publiekscommunicatie ‘binnen’ en ‘buiten’ de projectcoördinatie, het grafisch ontwerp, de tekstcreatie, productie en montage van (informatie-)panelen en een slimframe.

Klant aan het woord

Een monumentaal pand met een uitdagende opdracht: zowel buiten, beneden als bovenin de watertoren mensen informeren. Omdat het een monument was, waren er spelregels. Oscar heeft een compleet pakket gemaakt van panelen, binnen de huisstijl maar wel aansluitend op de architectuur en uitstraling van de watertoren. Iedereen was erg tevreden.
Lian Flikkema, projectleider Overijssel/Flevoland Natuurmonumenten

Meer weten? Neem contact op