Wegwijzer, informatiepanelen en stalen vissen

Buitencommunicatie vismigratie Lieversche Diep

Naar Drenthe om te paaien

Bij het Lieversche Diep nabij Roden (Drenthe) ligt een stuw met snelstromend water. Alleen grote trekvissen kunnen er passeren. Om ook kleinere soorten mobieler te maken, is een naastgelegen visvriendelijke ‘bypass’ met vistrap aangelegd. Dit maakt vismigratie mogelijk tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en achterliggende meren en beken. Trekvissen zwemmen van zoet naar zout water en omgekeerd om er te paaien of om op te groeien. De zeldzame zeeforel zorgt voor nageslacht in traag stromende beekjes met relatief schoon water. Jonge paling (glasaal) komt helemaal van de Sargassozee om hier te volgroeien en keert als paairijpe schieraal weer terug naar het zoute water. Op hun route wacht trekvissen talloze barrières zoals stuwen, sluizen en gemalen.

Beekherstel

Nederland heeft zich de afgelopen eeuwen goed beschermd tegen overstromingen en overtollig hemelwater. Die waterveiligheid ging ten koste van de natuur. Veel open zeeverbindingen, cruciaal voor trekvissen, zijn verdwenen. De laatste decennia zetten overheden en natuurorganisaties alles op alles om het verlies te compenseren. Rechtgetrokken beken worden hersteld in oorspronkelijk meanderende waterlopen en er zijn al vele honderden vispassages aangelegd.

Hoe werkt de vispassage?

Op de route van de Waddenzee naar achterliggende meren en beken liggen talloze visbarrières zoals stuwen, sluizen en gemalen. Om deze hindernissen te overbruggen, zijn overal in Groningen en Drenthe vispassages aangelegd. Trekvissen zoals aal, winde, riviergrondel, bermpje en de iconische zeeforel profiteren hiervan. De stuw onder de brug in het Lieversche Diep heeft een peilverschil van een meter. Dat zorgt voor een flinke stroming waar weinig vissen tegenop kunnen boksen. De naastgelegen bypass met vistrap heeft veertien treden met een onderling hoogteverschil van zeven centimeter. Dankzij het minimale verval passeren hier nu ook kleine kwetsbare vissoorten zoals bermpje, riviergrondel en stekelbaars.

Van concept tot productie en plaatsing

Buro NIV kreeg de opdracht om het complete verhaal rond de vismigratie in het Lieversche Diep vorm te geven en te realiseren. We verzorgden de teksten en vormgeving van de informatiepanelen, waarbij een fraaie artist impressie de werking van de vistrap illustreert. Op een al aanwezige picknicktafel monteerden we een wegwijzer en een frame voor de twee informatiepanelen. In de vistrap monteerden we acht in staal verzinkte hoofdrolspelers, die zich boven het maaiveld laten bewonderen. Herken je de zeeforel, winde, aal en rivierdonderpad?

Vissen voor Verbinding

Deze informatievoorziening kwam tot stand binnen ‘Vissen voor Verbinding’, een project van terreinbeheerders, overheden en natuurorganisaties. Met tal van initiatieven verbeteren de organisaties vismigratie voor trekvissen tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en achterliggende wateren. Zie ook: vissenvoorverbinding.nl

Meer weten? Neem contact op