Turfwinning: het ontstaan van een laagveenmoeras

Expositie veenschuur Bezoekerscentrum De Wieden

Van veenland naar waterland

Turfwinning heeft het Nederlandse landschap in enkele eeuwen drastisch veranderd. Grote hoeveelheden veen werden als turf afgevoerd. In laagveengebieden bleef open water achter, ‘wijden’ genoemd in de Kop van Overijssel. In de achttiende eeuw dreigde deze omgeving zelfs kopje onder te gaan. Waarom werd er turf gewonnen? Hoe maakte men van veen turf? En hoe leefden de verveners?

Buro NIV maakte het ontstaan van dit cultuurhistorische landschap zichtbaar door een expositie in een veenschuur en veentent in te richten. De tentoonstelling sluit naadloos aan bij het verhaal dat in het nabijgelegen Bezoekerscentrum verteld wordt. Informatiepanelen gemonteerd aan gebinten geven uitleg over het winnen van turf uit veen en het verdronken dorp Beulake. Via een interactieve audio-installatie stapt het publiek letterlijk in de voetsporen van de vroegere verveners en hoort men over hun zware leven.

Na een bezoek aan de veenschuur weet de bezoeker alles over het ontstaan en het behoud van het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Herkenning van landschapsstructuren, verveners- en koopmanshuizen zal tot een hernieuwde kennismaking met dit fascinerende landschap leiden!

Klant aan het woord

“Buro NIV is sterk in het inrichten van ruimtes, met oog voor het totale concept. Dit keer was de uitdaging om met een klein budget, op een locatie met alleen zonne-energie, een expo in te richten die de omgeving eer aan deed en het verhaal goed vertelde. Het buro is daar volledig in geslaagd.”
Lian Flikkema, medewerker Communicatie regio Overijssel/Flevoland, Natuurmonumenten

Meer weten? Neem contact op